Középkori almanach 100 000 fontért

Az tenyér méretű orvosi almanach ezüst brokát kötésben luxuskiadványnak számított

A zsebméretű orvosi almanach ezüst brokát kötésben luxuskiadványnak számított

Egy rendkívül ritka, apró méretű középkori orvosi almanach került a Wellcome Library tulajdonába 100000 fontért.

A mintegy 600 éves almanach történetéről és tulajdonosairól szinte semmit sem tudni, az bizonyos, hogy 1941-ben az extravagáns költő-kritikus, Edith Sitwell születésnapi ajándékként kapta apjától. A kis könyv egyben naptár, asztrológiai térkép és orvosi tankönyv is tenyérnyi méretűre összehajtogatva.

Mivel a legtöbb almanachot a benne feldolgozott év végén többnyire kidobták, rendkívül kevés maradt fenn. Ezzel a példánnyal együtt ebből a korból eddig mindössze 30 darab ismert világszerte, a mostaniról, mely több magángyűjteményt megjárt, a kutatók egészen a Wellcome-hoz kerüléséig nem tudtak. Különlegessége, hogy rendkívül színes, arany lapjait ezüst brokátba kötötték, így ez egy luxuskiadványnak számított.

Az almanachot feltehetően a 15. század elején egy angol műhelyben készítették, a naptárban ugyanis szerepel John of Beverley, egy nyolcadik századbeli Yorkshire-i szent ünnepe, akit főleg V. Henrik 1415-ös Agincourt-i győzelme után ünnepeltek.

A bájos ábrázolások, így például a csillagjegyekkel teletűzdelt emberi test rajza ijesztő céllal készültek: akkoriban szinte minden bajra a megoldás a véreztetés volt, s mivel az akkori hit szerint az emberi testrészeket a bolygók irányították, tudni kellett, melyik ponton és mikor kell megvágni a beteget. Ebben is segített a zsebméretű almanach, mely sok hasznos információt nyújtott a tulajdonosának.