Halálhír

Forrás: Facebook

2023. szeptember 11-én reggel 9-kor hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Kiss Ferenc műgyűjtő, antikvárius, egyesületünk tagja. Emlékét megőrizzük.Elhunyt Pastinszky Krisztina

2021. november 19-én érkezett a hír, hogy elhunyt Pastinszky Krisztina antikvárius, egyesületünk egykori megbecsült tagja. Hozzátartozói így fogalmaztak: „Kecskésné Pastinszky Krisztina művelődés- és művészettörténész, antikvárius, a lengyel-magyar barátság ápolója és a régizenét játszó Kecskés együttes valaha volt tagja és szervezője türelemmel viselt, hosszú betegség után 2021. november 17.-én, életének 67. évében lerakta földi űr-ruháját, hogy újra egyesüljön az örökkévalóval. Gyászolja férje; L. Kecskés András, fia; Kobza Vajk, menye; Kobza Emese, unokája; Kobza Csoma Lehel, sógora; Kecskés Péter, a teljes rokonság, jóbarátai, segítői, tisztelői.”
A Magyar Antikváriusok Egyesülete osztozik a hozzátartozók gyászában.A gyűjtő klubja

2021. augusztus 21-én este megnyitja kapuit a balatonfüredi „A gyűjtő klubja” elnevezésű kiállítótér.
A galéria rendhagyó nyitórendezvénye összekapcsolódik Zoób Katti Balatonfüred Fashion Night eseménysorozatával, 19:30-kor ugyanis 100 modell 100 öltözéket bemutatva vonul végig a tágas tereken, falak kívülről fénybe öltöznek, valamint az odalátogatók Darvas Ferenc zongorajátékát hallgathatják.
A „Gyűjtő klubját” Bedő József nyitja meg. A szervezők szeretettel várnak mindenkit.A régi könyvek ünnepe

ManuscriptsSzeptember 24-én és 25-én a Magyar Antikváriusok Egyesülete rendezi meg a „Könyvritkaságok nemzetközi kiállítása és vására” című eseményt, mely valójában az első magyar antikvár könyvvásár. Külön büszkeség, hogy mindezt az ILAB, az antikváriusok nemzetközi szövetsége égisze alatt tehetjük meg. A kiállításnak a Vigadó ad otthont, a belépés ingyenes. További információkért kövesse az esemény facebook-oldalát.Luther végrendelete

luther-vegrendelet_04Luther Márton vagyonára, családjára vonatkozó „magánvégrendeletét” és Julius Ludwig Grimm felfújható földgömbjét állítja ki a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára.
Az Evangélikus Országos Levéltár (EOL) legféltettebb iratanyagainak egyike Luther Márton végrendelete, amely az Evangélikus Országos Levéltár archívumának is helyet adó, Üllői úti egyházi székházépület felújítása miatt került ideiglenesen az Országos Levéltárba. Az 1542-es végrendelet Luther saját vagyonára, családjára vonatkozó „magánvégrendelet”, amelyben nem a reformációról vagy az egyházról, hanem családjáról, feleségéről és gyermekeiről van szó. A szöveg elolvasásával, az ott felsorolt vagyontárgyakon keresztül Luther családi viszonyaiba is bepillanthatnak az érdeklődők, akik ezáltal emberileg is jobban megismerhetik a reformátort. A három lapból álló, hatoldalas végrendelet tanúi jeles wittenbergi professzorok voltak, Philipp Melanchthon mellett Caspar Cruciger (Kreuziger) és Johannes Bugenhagen (Dr. Pomeranus).
A megnyitón Fabiny Tamás, Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke felidézte, hogy a dokumentumot Luther leszármazottai őrizték, majd az 1700-as évek elején a neves észak-német evangélikus polgárcsalád, Carpzow família tulajdonába került. 1804-ben, a család utolsó férfitagjának elhunytával a hagyatékot aukcióra bocsájtották, amelyen báró Jankovich Miklós, a kor jeles műgyűjtője vásárolta meg 40 aranyért. A katolikus magyar arisztokrata gesztusként 1815-ös végrendeletében Luther testamentumát a magyar evangélikus egyházra hagyományozta. A dokumentum először a Magyar Nemzeti Múzeumba került, és csak évekkel később kapta meg az evangélikus egyház. A püspök megjegyezte: a dokumentum további különlegessége, hogy abban Luther – igen modern módon – nem gyerekeire, hanem özvegyére hagyta értékeit. „Ezt tudatosan tette, ha tetszik a női emancipáció jegyében, hogy az özvegy ne kényszerüljön alamizsnára, hanem később ő adhassa tovább belátása szerint gyerekeinek a javakat. Ezzel is formabontó gondolkodásról tett tanúbizonyságot.” Fabiny Tamás elmondta, hogy a dokumentum a 2017-es jubileumi Luther-évre rendezett wittenbergi kiállításon a kiemelt tárgyak között szerepel majd.
A végrendelet mellett az országos levéltár gyűjteményébe tartozó, Julius Ludwig Grimm térképész által 1832-ben készített felfújható és hordozható földgömböt is kiállítja a budapesti intézmény. A 112 centiméter átmérőjű térképet iskolai szemléltető eszközként felfújva, házi használatra pedig szelvényekre hajtogatva ajánlotta használni a készítő. Anyaga vászonra dolgozott nyomtatott, színezett papír és papírkarton, a műkincset a német nagykövetség támogatásával nemrég restaurálták. Heinz-Peter Behr, Németország magyarországi nagykövete felidézte, hogy a földgömb egy igazi ritkaság, hiszen összesen csak három darab készült belőle, a másik kettőt Bécsben, illetve Berlinben őrzik. Kiemelte: Grimm térképészeti ismereteit a kor legjobb térképészeitől tanulta, így nem meglepő, hogy mind a földgömb, mind a hozzá tartozó feljegyzések a kor legmagasabb tudományos elvárásainak feleltek meg. (Forrás: MTI)