Új számítógépes könyvtári rendszer Kolozsváron

A kolozsvári Octavian Goga Megyei Könyvtárban új könyvtárszervezési rendszert avattak augusztus 28-án. A „Qulto” elnevezésű informatikai szoftvert a könyvtárak, múzeumok, levéltárak számára fejlesztették ki. Horea Uioreanu, Kolozs megyei tanácselnök elmondta: az új rendszer alkalmazásával mintegy 40 ezer eurót takarít meg a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó könyvtár, a szoftver ugyanis ingyenes volt, a gyártó céggel kötött megállapodásnak köszönhetően – írja a kronika.ro.

„Az olvasók a jövőben már az interneten is lefoglalhatják a kikölcsönözni kívánt könyveket, abban az esetben pedig, ha valaki más már kikölcsönözte a könyvet, meg lehet tekinteni, hogy mikor hozzák azt vissza. A könyvtár ugyanakkor a kölcsönzési határidő lejárta előtt figyelmeztetni tudja az olvasókat. A Qulto alkalmazásával a Kolozs megyei könyvtár részévé válik Közép-Kelet-Európa könyvtár-, múzeum- és levéltárhálózatának, azaz annak az adatbázisnak, amely az ezekben elérhető információkat nyilvántartja.
A rendszer legfontosabb eleme a Qulto Libraries, amelynek az a feladata, hogy segítse a könyvtárakat a beszerzések során, megkönnyítse a művek katalogizálását, a digitális adatbázis elkészítését. Ezen kívül az úgynevezett Radio-Frequency Identification (rádióhullámhossz azonosító) modulnak köszönhetően a könyveket jóval nehezebb lesz ellopni, ugyanis valamennyi kiadványt olyan címkékkel láttak el, amelyek rádiójelet bocsátanak ki, ezáltal azonosítani, leltárba venni is könnyebb lesz a kiadványokat. A lopásgátló kapuk felszerelésével pedig szinte lehetetlen eltulajdonítani a könyveket” – olvasható Kiss Előd-Gergely híradásában.