Szivar mellett vörösborral – a Múzeum Antikvárium téli árverése

Az őszi árverési időszak egyik legérdekesebb eseménye a Múzeum Antikvárium aukciója, amelynek anyagát november 24. és december 8. között tekinthetik meg az érdeklődők. Az Antal Károly nevével fémjelzett kereskedés továbbra is a még szokatlannak tűnő internetes licitálásra invitálja ügyfeleit. Az üzlet tulajdonosát, Antal Károlyt éppen erről az újszerű módszerről kérdeztük.

Antal Károly: Antikváriumunk negyedik alkalommal rendez online árverést. Ez egy vonzó, kényelmes, korszerű, mindenki számára könnyen hozzáférhető módszer. Előző internetes árveréseink tapasztalatai azt mutatják, hogy a korábban csak a hagyományos, teremben lebonyolított árverésen résztvevő gyűjtő számára ez a forma nem idegen. Persze akadnak még szkeptikusok, akik hiányolják a teremben rendezett aukció adrenalinfokozó hangulatát. Pedig a licitálás élménye így legalább olyan izgalmas. Mivel a „drót” végén ülők nem látják a vetélytársat, csak találgathatják ki lehet az ellenfél, vajon meddig akarja tartani a tétet? Teremben egy-egy szemvillanásból a jó „pókeres” viszonylag hamar beméri a riválist. Az internetes licitálás során a vásárlónak több ideje és lehetősége marad megfontolni lépéseit. A hosszú licitidő – legalább két hét – lehetővé teszi, hogy alaposabban utánanézzen az adott tételnek. Tehát a játék- és a szerzés öröme itt ugyanúgy megvan mint korábban, tárcsával a kézben.

Pannonbooks: Sokan úgy tartják, igazi értékeket egyszerűen nem illik interneten árverezni.

Antal Károly: Szerintem félreértés, hogy a kifejezetten kvalitásos gyűjtemények csak teremben lennének árverezhetőek s az online aukciók csupán színesítik a palettát. Azok a gyűjtők akik gyűjteményük kiemelkedő darabjait interneten keresztül vásárolták, az ellenkezőjét gondolják. Az a félelem, hogy nem azt kapja a vásárló ami a tételleírásban szerepel, ugyanúgy kizárt mint egy nyomtatott katalógus esetében, sőt, minden egyes tételről jó minőségű illusztrációk találhatók a leírás mellett, az érdeklődő könnyebben dönthet, besétál-e az üzletbe, kézbe venni a tételt. Az online lebonyolításnak köszönhetően azok, akik nem tudnak személyesen meggyőződni a könyvek állapotáról, tartalmáról, kérésre emailben kapnak a legapróbb részletekre kiterjedő információkat.

Pannonbooks: Mi van azokkal, akiknek nincs internetük?

Antal Károly: Természetesen nem feledkezünk meg róluk sem. A hagyományos vételi megbízás illetve a telefonos licitálási lehetőség ugyanúgy adott mint bármely más aukción. Évről-évre nő az árverések száma, felgyorsult életünkben pedig a gyűjtők egyre nehezebben tudnak időt szakítani a személyes részvételre. Számos pozitív visszajelzést kaptunk, hogy egy jó szivar és egy finom pohár bor mellett, karosszékben űlve mennyivel kényelmesebb, élvezetesebb a licitálás. Az internet használata – akarjuk vagy sem – kétségkívűl megkerülhetetlenné válik egyre többünk számára. Az árverés tételei egyébként megtekinthetők megújult honlapunkon: www.muzeumantikvarium.hu