Kockázat nélkül nincs győzelem – interjú Földvári Zoltán antikváriussal

A Magyar Antikváriusok Egyesülete az ILAB-hoz történt tavalyi csatlakozása óta először nyílik lehetőség arra, hogy hazánk is bemutatkozzon olyan nemzetközi antikvár könyvkiállításon, melyet szerte a világon „csak” ILAB-vásárnak hívnak. Egyesületünk tagja, Földvári Zoltán tehát az első, aki a január 28-án kezdődő Stuttgarti Antikvár Könyvkiállításon Magyarországot képviseli.
Pannonbooks: Mennyiben különbözik egy úgymond ILAB-vásár más antikvár könyves rendezvényektől?
Földvári Zoltán: A világ számos könyves bemutatója közül kiemelkednek az ILAB közreműködésével megszervezett események. Ezek a legrangosabbak, s így nem is véletlen, hogy csak kevés van belőlük. Németországban például egyedül a stuttgarti ilyen, melyen a világ legjobb antikváriusai vesznek részt hosszú évtizedek óta. Nemzetközi vásárról van szó, holland, amerikai, angol, olasz, német és most először magyar kiállítók mutatják be a legnagyobb gyűjtőknek könyveiket.
PB: Ezek a vásárok miért ilyen elitek? Miért nem engednek mindenkit a „tűz közelébe”?
FZ: Számos olyan könyves esemény van, ahol bemutatkozhat bárki, aki ennek szükségét érzi, Stuttgartban, és így az ILAB-vásárokon azonban tényleg csak az elit képviselteti magát. Mivel Magyarország tavaly óta tagja az Antikváriusok Nemzetközi Szövetségének, adódott a lehetőség, amit ki kell használni. Egyébként az ILAB eseményei „legendásan” drágák, így nem biztos, hogy valaki csupán játékból kockáztatna ekkora összeget.
PB: Magyarországról miért csak Ön vesz részt?
FZ: Kiállítóként csak én megyek, ez igaz, de tudom, hogy több kollégám évek óta rendszeresen elmegy a stuttgarti vásárra. A kihívás tényleg nagy, így szerintem az itthoni kollégák bizonyára kíváncsiak lesznek az első tapasztalatokra, és ha úgymond bejön a vásár, jövőre többen próbálkoznak majd. Örömmel vállalom az úttörő szerepet.
PB: Tényleg, mekkora a kockázat?
FZ: Anyagilag nagy, de én bízom a sikerben, még akkor is, ha veszteséget kell elkönyveljek. A veszteséget financiálisan értem, hiszen az ott szerzett tapasztalatok révén a jövőben remélhetőleg megtérülnek kiadásaim. Legalábbis ebben bízom. Nem elhanyagolható, hogy egy ilyen vásáron minden nemzet képviselője egyfajta kultúrmissziót is végez. Őszintén remélem, hogy szép könyvanyaggal, igényes kiállítással fel tudom hívni a kinti szakma figyelmét is arra, hogy itt Magyarországon is elkötelezett kereskedők, nagy műveltségű antikváriusok dolgoznak.