ILAB-sajtóközlemény

Ma, az Antikváriusok Nemzetközi Szövetsége (ILAB) csatlakozott azokhoz a szervezetekhez (köztük az Authors Guild vagy az American Association of Publishers), amelyek felemelik szavukat az internetes címeket kiosztó hatóság (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, azaz ICANN) eljárása ellen, melynek értelmében a legfontosabb domain-neveket magánvállalatoknak értékesítenék. Az online kereskedelmi óriás, az Amazon máris bejelentette igényét a „.book”, a „.author” és a „.read” domainek kizárólagos használatára.

Az ILAB elnöke, Tom Congalton határozott véleménye, hogy ilyen kiemelt fontosságú nevek magánkézbe kerülése veszélyezteti a versenyegyenlőséget és a szabad piacokhoz való egyenlő hozzáférést csakúgy, mint az ILAB alá tartozó közel 2000 mikrovállalkozás kereskedelmi esélyét.

« Ugyanazokat a szabályokat kell kövessük », mondta Tom Congalton . « Semmi nem indokolja, hogy az Amazon olyan url-végződések kizárólagos birtokosa legyen, mint a „book”, az „author” vagy „read”, hiszen ezek használatára a világ minden könyvkereskedőjének esélyt kell adni »