Bicikönyvtár

A Bicikönyvtár valójában egy bicikli, amely egy kisebb könyvtárat hordoz a brazíliai Sao Paulo utcáin, hogy mindenki számára lehetőséget biztosítson az olvasásra. Mivel a könyvtárakban a kölcsönzés feltétele a személyi igazolvány és a lakcímkártya, hajléktalanok nem igazán olvashatnak ott. A Bicikönyvtár azért indult tehát útjára, hogy a legszegényebbek se maradjanak olvasnivaló nélkül.
A Bicikönyvtárat Robson Mendonça, egy 61 éves könyvtáros vezeti, aki maga is São Paulo utcáin élt. George Orwell Állatfarm című regénye inspirálta az egyedi kezdeményezés elindítására. A kezdeményezés az Instituto Mobilidade Verde (IMV, Zöld Közlekedés Intézet) tevékenységének része, egy olyan non-profit szervezeté, amely az alternatív és fenntartható városi közlekedési eszközökre összpontosít. E-mailben adott válaszában a szervezet elnöke, Lincoln Paiva felidézte az indulás pillanatait:

„A Bicikönyvtár egy független mozgalom, amely a világ számos helyén létezik már, és olyan helyeket céloz meg, ahová a hagyományos könyvtárak nem jutnak el – teszi mindezt a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb módon. A hajléktalanoknak szóló Bicikönyvtár azután született meg, miután találkoztam Robson Mendonçával, egy egykori hajléktalannal, aki azután hagyta ott az utcát, miután elolvasta az Állatfarmot. Az IMV adta az első Bicikönyvtárat, a többi már magánszemélyek adománya.”

Egy év alatt a rendelkezésre álló 30 ezer könyvből több mint 107 ezerszer kölcsönöztek. A Bicikönyvtárból Braille-könyvek is kölcsönözhetők a látási fogyatékkal élők számára.